Om Pumi

Med ett förflutet som herdehund i Ungern är pumin en intelligent och lättlärd hund, med vallhundens känsliga sinnelag och ett visst mått av terrierns skärpa.


Pumin är en medelstor vallhund, c:a 40 cm i mankhöjd. Den skall vara kvadratisk med sluttande rygglinje. Svansen bärs tydligt uppåt över rygglinjen. Huvudet skall vara långsträckt. Karaktäristiskt för rasen är de mycket rörliga öronen! De skall vara högt ansatta, upprättstående med vikta, pälsbeklädda tippar. Alla färger på pälsen är godtagbara, under förutsättning att den är jämn och obruten av vita tecken. Den förekommer i svart, cremé och vit samt grå i olika nyanser. Pälsen är vågig eller lockig och blir c:a 10 cm lång. Den fäller inte men behöver kammas och klippas regelbundet.


Pumin är livlig, intelligent, aktiv och har en enorm kapacitet. Här ryms både ett spralligt temperament och en stor arbetsvilja. Dess kvicka sätt och dess lättlärdhet gör den till en utmärkt tävlings- och träningskamrat både till lydnad, agility, flyball m.m. Den är villig att lära sig allt, det är bara den egna fantasin som sätter gränser.

Men även den icke arbetande hunden behöver mental stimulans.Det kan man ge den genom att t.ex. lära pumin cirkuskonster, det bor en clown i varje Pumi.


Social träning är viktigt för att få en trygg hund. Allt jobb man lägger ned första året har man glädje av hela hundens liv. Att skaffa hund är att få en ny familjemedlem som man kommer att leva tillsammans med under många år. 


Pumin är i allmänhet en frisk och sund hund och rasen drabbas för närvarande inte av några kända rassjukdomar. Rasen är långlivad, att en pumi blir tolv till fjorton år är inget ovanligt.


Under den gulliga ytan har pumin en stark vilja. Pumin vaktar genom att larma med skall eller morrningar, och viss reservation mot främlingar kan förekomma. Eftersom pumin kan vara reserverad mot främlingar bör man lägga stor vikt vid den sociala träningen hos den unga hunden. Är man medveten om företeelsen så kan man undvika många senare problem.En pumi brukar inte ha några problem att umgås med andra hundar, då den har ett mycket tydligt kroppsspråk. Pumin är ingen bråkmakare och det är sällan den som först muckar gräl. Den undviker konfrontation så långt det går. Några pumier har mer jakt- och viltintresse än andra, men oftast inte mer än det går att träna bort. De springer inte långt under jakten, eftersom de inte vill vara borta från sin ägare.


När man fått sin pumi bör man tänka på att träna den att vara ensam hemma redan efter några dagar. Gör man det brukar det gå bra att lämna den ensam hemma några timmar per dag.


Redan från början bör man träna sin hund i att kammas, klippa klor, titta på tänder m.m. Detta kan göras samtidigt som man gosar och gullar med hunden så blir det ofta en angenäm upplevelse. Att träna valpen att stå på ett bord under tiden man pysslar med den är också nyttigt. Ungefär en gång i veckan räcker det oftast att kamma ut pälsen med en gles kam och plocka ur hår från ytterörat. Klippningen av pälsen brukar de flesta ägare klara av själva med information från uppfödaren. Klipper man för husbehov är en gång i månaden mer än tillräckligt.

Borgarmarkens Rock Rebuz

Skallabackens Frigga "Fixa"

Skallabackens Frigga "Fixa"

Skallabackens Frigga "Fixa"